Ontdek ons verhaal!
Impact
(h)eerlijk genieten!
Ontdek de impact van onze koffie
Het verbouwen van koffie zit vol uitdagingen. Daarom leiden koffieboeren vaak een onzeker leven. De oogst en kwaliteit zijn onvoorspelbaar. Pas als de koffie ingepakt en verkocht is, komt de zekerheid. Koffie is enorm populair. Maar koffieboeren worden vaak onderbetaald.
Bij Woord en Daad willen we dat dit anders gaat. Daarom werken we samen met lokale partners in relevante sectoren wereldwijd. Ons doel? Duurzame verandering voor mensen in armoede. Samen met onze partners werken we aan toegang tot de (wereld)markt en stabiele, eerlijke prijzen voor kleine boeren.
Met de aankoop van deze koffie draag jij hieraan bij: (h)eerlijk genieten dus!
Wat verandert er voor de boeren?
Fairtrade met meerwaarde
Woord en Daad koffie is een samenwerking tussen het Nederlandse bedrijf Kaars koffie, de Nicaraguaanse organisatie Apac en de koffieboeren. Apac begeleidt de boeren bij fairtradecertificering en toegang tot de (wereld)markt. Dat biedt zekerheid en prijsgarantie.
Maar jouw aankoop heeft nóg een meerwaarde. Want 50 cent van jouw aankoopbedrag gaat als extraatje direct terug naar de boeren. Dat geld gebruiken ze om extra te investeren in de ontwikkeling van hun plantages. Zo is er bijvoorbeeld een droogtunnel aangeschaft, waaronder de koffiebonen in een stabiel klimaat kunnen drogen. Dat levert nóg betere koffie op!
Verbeteren van landbouwtechnieken
Apac begeleidt de boeren ook bij de verbetering van landbouwtechnieken. Vaak wordt gedacht dat koffiebessen zon nodig hebben om te kunnen rijpen. Dit is onjuist. De bessen rijpen langzamer in de schaduw, maar de kwaliteit wordt wel beter. Een relatief eenvoudige aanpassing betekent dus: betere koffie en een hogere winst voor de koffieboer. Advies over grondbewerking, bemesting en herbeplanting wordt ook gegeven. Hiermee wordt de kwaliteit van de koffie verbeterd. Ook gaat de opbrengst omhoog.
Begeleiding en scholing
Een koffieplantage wordt veelal over gedragen van vader op zoon. De boeren gaan vaak direct na de lagere school aan het werk. Meestal hebben ze te weinig scholing gekregen en is lezen en schrijven lastig. Apac biedt de koffieboeren begeleiding en scholing. Bijvoorbeeld voor het behalen van fairtradecertificaten. En bij de stap naar de export van de koffie.
Impact in beeld
- 262 betrokken boeren
- 100+ trainingen per jaar
- 5.000+ banen per jaar
- 182.000 kilo per jaar geproduceerd